Ostatnio często nachodzi mnie na błyskawiczne słodkości. Niedobór wolnego czasu powoduje, że tego, który mam, nie poświęcam na przekładańce, na ciasta o skomplikowanym sposobie przygotowania. Pączki też smażę błyskawiczne. Wymieszane łyżką. Otoczone, jeszcze na ciepło, w cukrze i cynamonie. Są wyśmienite :) Inspiracja
Składniki:
Składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej
- drobny cukier wymieszany ze zmielonym cynamonem (proporcja według uznania)
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z jajkami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszaj - po prostu za pomocą łyżki. Rozgrzej olej (ja smażyłam we frytkownicy). Nakładaj za pomocą dwóch łyżek porcje ciasta - możesz spróbować formować zgrabne kule. Smaż do złotego koloru. Po wyjęciu z oleju osącz na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtocz w cynamonowym cukrze.
Najsmaczniejsze są tuż po ostygnięciu :)
bardzo smaczne pączusie...polecam!
OdpowiedzUsuńmuszę je znowu usmażyć :D
Usuń