Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Ma lekko przypaloną skórkę i wilgotny środek. Dla niektórych za słodki, mnie osobiście lekka słodycz chleba bardzo odpowiada. Gorąco polecam - naprawdę jest wart spróbowania :)
Składniki:
- 500 g zakwasu
- 1 łyżka nasion kminku
- 650 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 370 g letniej wody
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- otręby owsiane
Sposób przygotowania:
Zakwas rozmieszaj z wodą, dodaj mąkę pszenną i żytnią, kminek, sól, olej i miód. Zagnieć ciasto - będzie lekko lepkie. Zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Odgazuj, włóż do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy (u mnie tortownica) i odstaw na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego do 240 st. piekarnika i piecz 35 minut. Wystudź.
Ten chlebek wygląda apetycznie i nie jest zbyt pracochłonny. Jakiś czas temu wyhodowałam sobie własny zakwas i piekę chleby samodzielnie. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńNie będziesz żałować :)
UsuńJest pyszny :)