Wiosna! Też ją czujecie? U mnie zawsze o tej porze pojawiają się nagminnie warzywa. Tym razem moim łupem padły cykorie. Miały być zapiekane pod beszamelem, ale moja mama odkurzyła skądś przepis na nadziewaną. Oto przepis :)
Składniki: (4 porcje)
- 4 cykorie
- 8 plastrów szynki
- 300 g serka kanapkowego
- 3 żółtka
- 400 ml rosołu warzywnego
- 120 g ryżu
- 2 małe cebule
- 6 pomidorów
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rosół zagotuj, wsyp ryż i gotuj 30 minut pod przykryciem. Piekarnik nagrzej do 200 st.
Pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną cebulą.
Natkę pietruszki posiekaj, wymieszaj z serkiem, żółtkami i ryżem. Przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół cykorie - pamiętaj o usunięciu gorzkiego środka. Każdą połówkę cykorii przykryj drugą i owiń 2 plastrami szynki. Pozostały farsz wymieszaj z pomidorami i wyłóż do brytfanny. Na pomidorach ułóż cykorię. Zapiekaj 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz