Przepisy na zapiekane owsianki widziałam wielokrotnie. Podchodziłam do nich sceptycznie... Zawsze jednak jest ten pierwszy raz i tym razem mnie również dopadł ;) Spróbowałam, polubiłam, zrobię jeszcze nie raz :)
Inspiracja
Składniki :
Inspiracja
Składniki :
- 1 szkl. Płatków owsianych
- 1, 5 szkl. Mleka
- Szczypta soli
- 3 jabłka
- Szczypta cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 białka
- 3 łyżki cukru pudru
Mleko podgrzej i zalej nim płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli. Odstaw na całą noc.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla, dodaj rodzynki i 1/3 szkl.wody i duś 10-20 minut. Całość dopraw cynamonem.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami owsiankę, jabłka i pianę.
Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz około 30 minut, do lekkiego przyrumienienia pianki.
Komentarze
Prześlij komentarz