Puk, puk... Wielkanoc :) Zbliża się już wielkimi krokami. Poszukuję inspiracji, nowych smaków - wiosennych i świątecznych... Prezent z Lidla zainspirował mnie do cytrynowej wersji babki, która... jest wilgotna, rozpływająca się w ustach... Idealna do filiżanki kawy...
Składniki:
Składniki:
- 25 dag Kasi
- 1 szkl. cukru
- 5 jajek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- kandyzowana skórka cytrynowa (u mnie z Lidla)
Sposób przygotowania:
Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wbijaj całe jajka, ciągle mieszając. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek. Powoli wlej sok z cytryny i dodaj skórkę. Dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz ok. godziny w 180 st.
Niedawno też robiłam ciasto cytrynowe( przepis na moim blogu). Ta babka wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńsmak cytrynowy, kolor cytrynowy... w moi odczuciu właśnie tak wygląda i pachnie wiosna :)
Usuń