W ogóle mnie nie zdziwi fakt, jeśli tę babkę większość z Was zna. Warto ją jednak przed świętami przypomnieć - nie tylko cudownie smakuje, ale też pięknie wygląda :)
Składniki:
Składniki:
- 6 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 200 g masła
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kisiel wiśniowy (dla większej intensywności barwy można dodać czerwony barwnik)
- kisiel cytrynowy (dla większej intensywności barwy można dodać żółty barwnik)
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. maku
- 1/2 szkl. oleju
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzyj z cukrem. Dodawaj kolejno, nie przestając miksować, pokrojone masło, mąkę, proszek do pieczenia, olej i pianę z białek. Wszystko wymieszaj i podziel na cztery części. Do jednej porcji dodaj kisiel cytrynowy, do drugiej - kakao, do trzeciej - kisiel wiśniowy, do czwartej - mak. W tej też kolejności wlewaj ciasto do formy - wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Przez środek zrób rowek nożem. Piecz w 180 st. ok. 1 godziny.
Przepiękny czerwony tulipan Ci wyszedł:) I zapewne bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńdo czerwonej masy dodałam odrobinę barwnika w żelu :)
UsuńJaka piękna i kolorowa ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/