Zostałam zmuszona. Pod groźbą obrażenia się na mnie do końca życia - uległam. Upiekłam. Blisko 70 muffinek. Za jednym zamachem. Przyznaję - był to nie lada wyczyn. Cztery smaki. W tym dwa zupełnie nowe. I... pełen sukces :) Gimnazjaliści szczęśliwi i najedzeni. Siostrzeńcy - usatysfakcjonowani. A dla mnie i dla Was pozostały przetestowane przepisy. Oto jeden z nich :)
Inspiracja
Składniki:
W jednym naczyniu wymieszaj składniki mokre. W drugim - składniki suche wraz z posiekaną czekoladą i pokrojoną w kostkę masą marcepanową. Wrzucając masę marcepanową staraj się, by równomiernie oprószała się mąką. Zapobiegnie to sklejaniu się masy w bryłki. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj. Przełóż masę do wyłożonej papilotkami formy na muffiny do 2/3 wysokości. Piecz w 160-170 st. przez 25-30 minut.
Inspiracja
Składniki:
- 150 ml mleka
- 150 ml oleju
- 2 jajka
- 80 g białej czekolady
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego domowego
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 op. masy marcepanowej (u mnie z Lidla)
Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu wymieszaj składniki mokre. W drugim - składniki suche wraz z posiekaną czekoladą i pokrojoną w kostkę masą marcepanową. Wrzucając masę marcepanową staraj się, by równomiernie oprószała się mąką. Zapobiegnie to sklejaniu się masy w bryłki. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj. Przełóż masę do wyłożonej papilotkami formy na muffiny do 2/3 wysokości. Piecz w 160-170 st. przez 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz