Testy, testy, testy :) Uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy. Przyznam Wam się, że bardzo rzadko wracam do tych samych - przecież jest taka różnorodność i w książkach kucharskich i w internecie... Ten przepis zasłużył sobie na zaszczytne miejsce w zeszycie - na pewno jeszcze upiekę :) Są... przepyszne :)
Wykorzystałam do ich upieczenia formę, którą ostatnio upolowałam w Lidlu na wyprzedaży kolekcji walentynkowej. Otrzymałam wiosenne jagodowe kwiaty :)
Składniki:
Wykorzystałam do ich upieczenia formę, którą ostatnio upolowałam w Lidlu na wyprzedaży kolekcji walentynkowej. Otrzymałam wiosenne jagodowe kwiaty :)
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego domowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g skórki pomarańczowej (u mnie z Lidla)
- 200 ml soku pomarańczowego
- 100 ml kefiru
- jajko
- 8 łyżek oleju
- 200 g mrożonych jagód
- szczypta soli
Do miski wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj jajko z olejem, kefirem i sokiem. Połącz ze sobą zawartości obu naczyń. Dodaj jagody i wymieszaj. Przełóż do wyłożonych papilotkami formy do muffinek i piecz w 180 st. przez 25 minut.
Bardzo ładnie i apetycznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńwarto wypróbować :)
UsuńBędę musiała wypróbować ponieważ uwielbiam muffiny !
OdpowiedzUsuńten przepis znalazł już wielu fanów - może będziesz następna? :)
Usuń