Sos tatarski to "sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie"(źródło: Wikipedia). Sos tatarski znają w Austrii, we Francji, w Anglii i w Australii. Kochają go też Polacy. Każdy ma swoją ulubioną recepturę. Ja dziś podzielę się z Wami moją.
Składniki:
Składniki:
- 1 mały słoik pieczarek konserwowych
- 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
- 5 czubatych łyżek majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki i ogórki drobno posiekaj. Możesz to zrobić za pomocą blendera. Do posiekanych warzyw dodaj musztardę, majonez, jogurt i przyprawy. Dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki. Podawaj z wędlinami, pasztetami...
Komentarze
Prześlij komentarz