Przepis dostałam od teściowej mojej siostry... Nie ukrywała, że autorką jest Ewa Wachowicz - oryginalny przepis. Musiałam przyznać - od pierwszego kęsa - że ma w sobie to "coś". Świetnie imituje sernik. Jest lekko kokosowy, lekko brzoskwiniowy. Taki wiosenny :)
Składniki:
.jpg)
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka masła
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 1 kg jogurtu brzoskwiniowego
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 200 g wiórek kokosowych
- 1 budyń śmietankowy
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, 1/2 szkl. cukru i 2 łyżeczek proszku zrób kruszonkę. Następnie zrób kopczyk i wbij żółtka. Wyrabiaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kruszonkę podziel na dwie części.
Do jogurtu dodaj pozostały cukier, proszek do pieczenia oraz budyń. Delikatnie dodaj wiórki. Z białek ze szczyptą soi ubij pianę i delikatnie połącz z masą jogurtową. Połowę ciasta kruszonki rozłóż na dnie formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Nałóż masę i posyp resztą kruszonki.
Piecz na złoty kolor w 160 st. przez 1 godzinę.
Bardzo ciekawe ciasto. Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńrównie "smakowicie" smakuje :)
UsuńNa jaka blache?
OdpowiedzUsuń25x36 cm, ale jeśli użyjesz mniejszej, ciasto będzie wyższe :)
Usuń