Sezon szparagowy oficjalnie uważam za otwarty :) Białe szparagi każdego roku pojawiają się na naszym stole, a im wcześniej uda nam się je kupić, tym bardziej nam smakują. Klasycznym sposobem ich przygotowania jest gotowanie. I w tej właśnie wersji Wam je polecam :)
Składniki:
Składniki:
- szparagi
- sól
- cukier
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Szparagi obierz - najlepiej obieraczką do warzyw. Zacznij od dołu szparaga i kieruj się do główki. Następnie chwyć szparaga u dołu oraz w połowie i złam - oderwiesz w ten sposób twardą część.
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą.
Zagotuj wodę w wysokim garnku - szparagi powinny stać podczas gotowania,a ich główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Wsyp sól i cukier (u mnie po 1/2 łyżki) i dodaj trochę soku z cytryny, by szparagi zachowały biały kolor. Do wrzątku włóż szparagi, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10-15 minut do miękkości.
Podawaj - wedle uznania - ze stopionym masłem, posypane solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, ze zrumienioną bułką tartą...
Polecam podanie szparagów z jajkiem w koszulce:
Zagotuj wodę ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu winnego. Na wrzątek wlej surowe jajko. Gotuj 3-4 minuty. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki. Jajko powinno pozostać w środku lekko płynne.
Komentarze
Prześlij komentarz