Naprawdę nie wiem, jak ją zakwalifikować... W moim rodzinnym domu śledzie w śmietanie towarzyszą nam zarówno w okresie adwentu jak i Wielkiego Postu... W domu rodzinnym mojego męża zupa śledziowa jest jednym z bardziej oczekiwanym dań wigilijnych...
Smaku tej zupy samej nie udało mi się osiągnąć - mimo wielu prób... Dlatego też ten przepis, który tu zamieszczam dla potomnych ;), mój mąż wręcz, jak to sam określił, wydusił ze swojej mamy ;)
Składniki:
Smaku tej zupy samej nie udało mi się osiągnąć - mimo wielu prób... Dlatego też ten przepis, który tu zamieszczam dla potomnych ;), mój mąż wręcz, jak to sam określił, wydusił ze swojej mamy ;)
- 1/2 kg śledzi solonych
- 750 ml śmietany 18%
- 250 ml mleka 3,2%
- 1 cebula
- sól
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Śledzie zalej wodą i mocz przez 3 godziny. Cebulkę bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj śmietanę z mlekiem, dodaj posiekaną cebulkę i wymoczone śledzie. Zostaw na co najmniej godzinę dla przegryzienia smaków. Podawaj z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Jeśli masz więcej czasu i lubisz tradycyjne smaki sprzed lat, możesz przygotować śledziówkę z całych śledzi - takich z mleczem :)
Śledzie musisz przeciąć na pół wzdłuż, wyjąć mlecz i ikrę, wyfiletować. Zamocz śledzie na kilka godzin.
Mlecz rozetrzyj z 1/2 łyżeczki cukru i odrobiną zimnej wody. Następnie rozmieszaj to z 1/2 szkl. wody. Dodaj do posiekanej cebulki i śmietany z mlekiem. Dodaj wymoczone śledzie i odstaw na godzinkę.
Śledzie musisz przeciąć na pół wzdłuż, wyjąć mlecz i ikrę, wyfiletować. Zamocz śledzie na kilka godzin.
Mlecz rozetrzyj z 1/2 łyżeczki cukru i odrobiną zimnej wody. Następnie rozmieszaj to z 1/2 szkl. wody. Dodaj do posiekanej cebulki i śmietany z mlekiem. Dodaj wymoczone śledzie i odstaw na godzinkę.
wow uwielbiam śledzie aż ciekawa jestem tego smaku, nigdy czegoś takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńsmak wart jest spróbowania :)
Usuńmusza postac 24 godziny wyprobowalam
OdpowiedzUsuńgodzinka to minimum :)
UsuńLubie te zupe, u mojego meza takie się je w poście
OdpowiedzUsuńTaką zupę u mnie w domu rodzinnym, jadło się nie tylko w okresie postu. Najlepsza jest latem na upalne dni. A czym dłużej śledzie są w śmietanie, tym są lepsze :)
OdpowiedzUsuń