Jedni czekają na sezon i wtedy pieką ciasta z owocami. Inni mrożą owoce i cieszą się ich smakiem cały rok. Nieważne, czy jesteście w jednej czy w drugiej grupie. Tego ciasta warto spróbować i w sezonie i poza nim. I z czerwoną porzeczką, i z innymi owocami, bo dlaczego nie? Inspiracja
Składniki:
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 kg czerwonej porzeczki - u mnie mrożona
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżki cukru waniliowego domowego
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj do niej stopniowo 200 g cukru i ubijaj nadal, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Wtedy zacznij dodawać po jednym żółtku - nie przestawaj ubijać. Musi powstać prawie biała masa. Dodawaj do masy stopniowo 300 g mąki, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Wszystko delikatnie połącz mieszając łyżką. Stopniowo dodaj też olej. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż czerwoną porzeczkę - jeśli używasz świeżej, umyj i oderwij ogonki. Całość posyp kruszonką zagniecioną z 200 g mąki, 100 g cukru, cukru waniliowego i masła.
Piecz 50 minut w 180 st.
Słodko-kwaśne, pyszne musiało być :) Nie mogę się już porzeczek doczekać :)
OdpowiedzUsuńja mam jeszcze paczuszkę mrożonych :)
Usuń