Mój pierwszy mazurek. Skok na głęboką wodę, bo pieczony w Wielki Piątek. Mógł się nie udać. Zaryzykowałam... Warto było :) Jedno z lepszych ciast wielkanocnych... Inspiracja
Składniki:
Masę krówkową zmiksuj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wylej na ciasto. Wyrównaj. Ozdób bakaliami.
Mazurek czekoladowy w wersji 2015 :)
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 puszka masy krówkowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- do dekoracji: bakalie (u mnie płatki migdałowe, skórka pomarańczowa i wiśnie kandyzowane z Lidla)
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny.
Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj i przenieś na formę. Wylep dokładnie spód. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz