Ten przepis jest z nami od lat. Zawsze smakuje tak samo - idealnie. Serwowany z sosem tatarskim zadowala najbardziej wymagające podniebienia. Prawdą jest, że wymaga nieco pracy, ale każdy kolejny zachwyt nad smakiem i konsystencją nam to wynagrodzi :)
Składniki:
Składniki:
- 1 kg karkówki
- włoszczyzna - taka, jak na rosół
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 500 g słoniny lub boczku
- czerstwa bułka
- 3 jajka
- vegeta
- ostra papryka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Karkówkę ugotuj z włoszczyzną, zielem i liściem laurowym. Pozostaw do wystygnięcia.
Wątróbkę umyj, osusz i podsmaż z cebulką pokrojoną w piórka.
Słoninę (boczek) podsmaż.
Wystudzone mięsa zmiel z warzywami z karkówki. Dodaj namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Włóż do keksówki i piecz 1 godzinę w 200 st.
Uwielbiam, na pewno spróbuję, bo dobre mięsko na pasztet, a nie wołowiny ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmam pytanie, w przepisie na pisała Pani że podsmażyć boczek. W jaki sposób to należy zrobić, pokroić go na mniejsze kawałki czy w całości, co z tłuszczem który się z niego wytopi? z góry dziękuję za odpowiedz :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńboczek (słoninę) należy pokroić w średniej wielkości kostkę, podsmażyć i zmielić, a tłuszcz wlać do pasztetu :)
Usuńdziękuję za to jakże ważne pytanie :)
a ja dziękuję za odpowiedz:)
UsuńBędzie to mój pierwszy pasztet który planuję zrobić na święta, mam nadzieje ze się uda:)
Może ma Pani jeszcze jakieś złote rady dla początkującej?
Pozdrawiam,
zachęcam do systematycznego przeglądania bloga i zadawania pytań - chętnie odpowiem :)
UsuńMonika, będę robić! Tylko czy jaja surowe??
OdpowiedzUsuńtak! wyrabiasz masę jak na mielone :) potem do foremki i pieczesz
Usuń:)