Przepis na kanapkowe mięsko skradł nasze serca - idealnie wilgotne, pyszne i... zdrowe, bo domowe! Zawsze wiemy, co jest w środku (no pod warunkiem, że znamy zwierzaka, z którego pobraliśmy fragment mięsiwa ;)) Mięsko, które z czystym sumieniem serwuję córce, które w formie ciepłej może też służyć jako danie obiadowe...
Składniki:
Składniki:
- 1 kg mięsa - szynka wieprzowa bez kości, pierś z indyka, karkówka...
- 2 l wody
- 1/3 szkl. soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolendry
Wieczorem - w 1 szkl. wody rozmieszaj majonez i przyprawy. Dodaj do pozostałej wody, zagotuj i zostaw do wystygnięcia.
Następnego dnia do zimnej zalewy włóż mięso i zagotuj. Gotuj 5-7 minut. Następnie zostaw do następnego dnia w zalewie. Drugiego dnia ponownie zagotuj i gotuj 5-7 minut. Odstaw do wystygnięcia. Mięsko jest gotowe do spożycia :)
Komentarze
Prześlij komentarz