Upieczenie tego ciasta polecam każdemu, kto lubi spędzać czas w kuchni :) Jego wykonanie zajmuje trochę czasu i wymaga cierpliwości. Jednak efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania (przynajmniej moje). Ciasto jest po prostu idealne. Soczyste i chrupiące jednocześnie. Pełne jabłek i pigwy...
Inspiracja z "Piękno i pasje" :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Inspiracja z "Piękno i pasje" :)
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 mały słoiczek dżemu z pigwy
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki cydru jabłkowego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 200 g zimnego masła
- 7 łyżek zimnej wody
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1/4 szkl. mąki pszennej
- sól
- jajko
- 1 łyżka cukru
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę, posyp cukrem, przyprawami korzennymi oraz polej sokiem z cytryny i cydrem. Wymieszaj, rozłóż na blasze i piecz godzinę w piekarniku. Owoce powinny się skarmelizować. W trakcie pieczenia przemieszaj co najmniej raz. Wyjmij blachę z piekarnika i wystudź.
Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj 2 szkl. mąki z łyżeczką soli, roztrzepanym lekko jajkiem i 3 łyżkami cukru. Szybko zagnieć z 200g masła. Dodaj bardzo zimną wodę. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkuj i wyklej ciastem tortownicę tak, aby kilka centymetrów ciasta zwisało poza brzegi formy.
Przygotuj drugi rodzaj ciasta: 100 g masła utrzyj ze szklanką cukru. Kolejno wbijaj jajka - drugie dopiero wtedy, gdy pierwsze połączy się z masłem. Dodaj wanilię, 1/4 szkl. mąki i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Powstałe ciasto rozsmaruj na kruchym spodzie. Na nim rozłóż skarmelizowane owoce, posmaruj dżemem z pigwy. Zagnij kruche brzegi ciasta do środka, zostawiając wolny środek. Brzegi ciasta posmaruj jakiem i posyp łyżką cukru.
Piecz około godziny w 180 st.

Komentarze
Prześlij komentarz