Próbowanie nowych smaków przynosi mi mnóstwo przyjemności, a ich powtarzanie w domowej kuchni sprawia mi olbrzymią frajdę :) Eksperymentowanie z ilością przypraw, z proporcjami składników czasem się udaje, a czasem nie. Tym razem odniosłam sukces i chętnie dzielę się z Wami smakiem, który, mam nadzieję, kiedyś spróbuję w jego ojczyznie. Hiszpańska tapenada :)
Składniki:
Składniki:
- 100 g czarnych drylowanych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka osączonych z zalewy kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta chilli w proszku lub kawałek suszonej papryczki
- mielony pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzuć oliwki, kapary, obrany czosnek, natkę. Dodaj przyprawy i oliwę i zmiksuj na jednolitą gładką masę. Jeśli wolisz, by w paście wyczuwalne były kawałki oliwek, część z nich drobno pokrój i wmieszaj w pastę.
Odstaw tapenadę na co najmniej 30 minut do lodówki. Podawaj z pieczywem, wędliną, serem... Z czym lubisz :)
,Rewelacyjne przepisy z dynią w roli...głównej..... Dzięki piękne....
OdpowiedzUsuń