Latem często wpadają mi w ręce bardzo dojrzałe banany. Uwielbiam ich słodki mączny smak i z przyjemnością mieszam z nich koktajle i robię różne bananowe ciasta. Przepis na ciasto, które Wam dziś polecam, znalazłam w moim przepastnym segregatorze, a jego pochodzenie jest mi bliżej nieznane (tzn. zupełnie nie pamiętam, jak wszedł w moje posiadanie ;)). Przygotowanie jest szybkie i łatwe, a smak... kto jadł - niech komentuje :)
Składniki:

Składniki:
- 80 dag bardzo dojrzałych bananów
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag cukru
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 5 dag jagód goji
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do przygotowania formy
Banany obierz, rozdrobnij widelcem, a następnie wymieszaj z cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Do masy dodaj olej i wymieszaj. Dodaj bakalie.
Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej i piecz około 1 godziny w 150-160 st. (do tzw. suchego patyczka).
Komentarze
Prześlij komentarz