Są przepisy, które chciałoby się powtarzać bez końca. Smaki, które nigdy się nie nudzą. Szkoda tylko, że jagodowy sezon trwa tak krótko... Dziś w menu: jagodzianki z białym serem według przepisu z mojewypieki Nie siliłam się na eksperymenty - przepis jest idealny :)
Składniki:
Składniki:
- 300 ml letniego mleka
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 560 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 400 g sera półtłustego
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru z wanilią
- 400 g jagód
Sposób przygotowania:
Do letniego mleka dodaj 60 g masła, cukier i roztrzepane jajka. Wymieszaj.
Z drożdży przygotuj rozczyn - drożdże utrzyj z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Mąkę pszenną wymieszaj z solą. Następnie dodaj mleko i drożdże. Wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, krótko wyrób i rozwałkuj na duży kwadrat.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przekrój na pół w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmaruj masą z białego sera: ser + 2 łyżki masła + 2 żółtka + mąka ziemniaczana + cukier z wanilią rozgnieć widelcem.
Masę z białego sera posyp jagodami. Każdy z prostokątów złóż na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie pokrój nożem na 8-10 częsci.
Bułeczki układaj na blaszce bardzo blisko siebie. przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piecz w 200 st. przez 25-30 minut. Jeszcze ciepłe polukruj.
Cudne cudne cudne! Chodzi mi od długiego czasu ten przepis po głowie, musze się w końcu zabrać za to bo widac warto :)
OdpowiedzUsuńprzepis jest idealny :)
UsuńPięknie Ci się upiekły :) Idealne drożdżówki na letnie śniadanie!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
dziękuję :)
Usuń