Letni smak zamknięty w słoiku. Wzbogacony pieprzem i miętą. Dzięki dodatkowi pieprzu konfitura jest lekko pikantna. Mięta wprowadza odświeżenie. Przepyszna...
Składniki:
- 3 kg truskawek
- 900 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 12 ziaren pieprzu kolorowego
- garść świeżej mięty
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Truskawki odszypułkuj i umyj. Zasyp cukrem i pozostaw na noc. Rano zlej sok, zagotuj go i gorący rozlej do butelek. Będzie pyszny w zimowe wieczory :)
Truskawki wymieszaj z pozostałymi składnikami i gotujemy w trzech rundach po godzinie (godzina gotowania, studzenie, godzina gotowania, studzenie, godzina gotowania). Gdy otrzymamy pożądaną konsystencję, gorącą konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
Polecam Wam wspaniały kuchenny przyrząd do napełniania słoików:
Możecie go kupić np. TUTAJ.
Komentarze
Prześlij komentarz