Prowadzenie bloga motywuje mnie do eksperymentowania :) Dotychczas robiąc dżem z truskawek dodawałam jakiś środek żelujący. W tym roku moim celem było przygotowanie zapasu przepysznych konfitur. Cel zrealizowałam z dodatkowym akcentem - różnorodności smaków :) Dziś aromatycznym truskawkom towarzyszy słodko pachnąca wanilia :) Inspiracja
Składniki:
- 3 kg truskawek
- 900 g cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z 2 lasek wanilii
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
Truskawki odszypułkuj, umyj i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i pozostaw na noc. Po tym czasie odlej sok, zagotuj go i wlej gorący rozlej do butelek - otrzymujesz w ten sposób wspaniały sok truskawkowy :)
Truskawki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Postaw na palnik i doprowadź do wrzenia często mieszając. Gotuj godzinę bez pokrywki. Zostaw do ostygnięcia. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj godzinę. Pozostaw do ostygnięcia. Cały proces powtórz - truskawki powinny się rozpadać, a konfitura powinna otrzymać już właściwą konsystencję. Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików i odwróć do góry dnem.
Komentarze
Prześlij komentarz