Historia mielonego z grilla jest banalna. Za późno zebrałam się na zakupy i cały sklepowy zapas karkówki zdążył się sprzedać :) W ten prosty sposób zostałam zmobilizowana do kolejnego eksperymentu - może "eksperyment" to moje drugie imię? :) Kilkakrotnie widziałam w ten sposób serwowane mięso mielone, ale go nie próbowałam. Pierwszą próbę uważam za udaną ;)
Składniki:
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj warzywa z mięsem, jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie, a następnie oblepiaj je niewielkimi porcjami mięsa. Grilluj ok. 15 minut, pamiętając o systematycznym obracaniu ich na ruszcie, by równomiernie się upiekły.
Prawie takie same jak moje. Prawie bo dodawałam nadzienie w postaci gotowanych jajek przepiórczych
OdpowiedzUsuńo! świetny pomysł :) muszę podjechać po jajka przepiórcze do zaprzyjaźnionego hodowcy :)
Usuńfajny pomysl na pewno do wypróbowania
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :) szybkie i bardzo smaczne :)
Usuń