Pamiętacie warsztaty z Haiyan Li? Pisałam o nich TU. Czas na pierwszy przepis. Sałatka z bakłażana, która dopieściła kubki smakowe także bakłażanowego sceptyka. Tajemnicą sałatki jest sos wręcz kipiący od smaków tradycyjnej kuchni chińskiej. Spróbujcie.
Niech Was nie przerażają składniki sosu. Dostępne są w delikatesach i marketach w całej Polsce. Zestaw tych przypraw jest uniwersalny dla dań kuchni chińskiej i jeśli zagustujecie w tych smakach na pewno go wykorzystacie :)
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 1 łyżka drobno posiekanego (mielonego) czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 2 łyżki dressingu ryżowego House of Asia
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek House of Asia
- 1 łyżka bulionu warzywnego House of Asia
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w podłużne plastry, a je w paski. Niezbyt grube.
Następnie ugotuj je na parze - możesz wykorzystać bambusowy koszyk (jak na zdjęciach), parowar elektryczny lub zwykły metalowy durszlak. Gotuj do momentu, aż bakłażan będzie miękki.
zaglądaj - zapraszam :)
OdpowiedzUsuńMonia, ale ten Daniel dobrze trafił, teraz wiem czym Go skusiłaś oprócz uroku osobistego oczywiście;;;)))
OdpowiedzUsuńto nie wiedziałaś, że najkrótsza droga do serca mężczyzny wiedzie przez żołądek? ;)
Usuń