Trzecie podejście do miętowego syropu zakończyło się sukcesem :) Przepis na tę wersję dostałam od Basi - dziękuję :) Polecam ją zwłaszcza tym, którzy wolą napoje mniej słodkie :)
Składniki:
Składniki:
- 2 litry wody
- 40 gałązek mięty
- 0,5 kg cukru
- mała paczuszka kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Wodę z cukrem i kwaskiem zagotuj. Wyłącz ogień. Do gorącej wody włóż opłukane gałązki mięty i pozostaw na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij miętę, syrop przecedź przez gazę i ponownie zagotuj. Gorący wlewaj do słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem. Przechowu jw chłodnym miejscu.
Robię podobnie. Faktycznie, smakuje bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńja go pokochałam - nie wyobrażam sobie choćby dzisiejszego upalnegp dnia bez butelki syropu pod ręką :)
Usuń