To już nie tajemnica - uwielbiam czerwoną porzeczkę :) Tarty też niedawno pokochałam. Połączenie tych dwóch elementów - tarty i porzeczek - dało coś, czego smaku nie próbuję nawet opisać.
Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej, a w dzień podania ją po prostu upiec. Zachwyci wszystkich :)
Składniki:
Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej, a w dzień podania ją po prostu upiec. Zachwyci wszystkich :)
Składniki:
- 250g + 1/2 szkl. + 2 łyżki mąki pszennej
- 50g + 13 łyżek cukru
- 250g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki lodowatej wody
- 500g porzeczek
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szkl. mielonych orzechów włoskich lub migdałów
- 3/4 szkl. otrębów pszennych
Do miski wsyp 250g mąki, 50 g cukru, sól oraz pokrojone na kawałeczki 150 g zimnego masła. Zacznij zagniatać kruche ciasto i pod koniec zagniatania dodaj lodowatą wodę. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Porzeczki odszypułkuj i umyj. Pozostaw do przeschnięcia i wymieszaj z 5 łyżkami cukru.
Wymieszaj ze sobą: mielone orzechy, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i olej.
Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wyłóż ją rozwałkowanym ciastem. Na spód wyłóż orzechową masę, następnie porzeczki z cukrem. Z 100 g masła, 1/2 szkl. mąki, 4 łyżek cukru i otrębów zagnieć krusoznkę i posyp nią tartę.
Piecz w 190 st. bez termoobiegu przez 50 minut.
Mniam lubię takie smakołyki
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przygotowana z tego przepisu będzie Ci smakować :)
Usuńzjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuńna taki komentarz mojej siostry mówię: marsz, do kuchni :) warto spróbować :)
UsuńTa czerwień... Coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńto prawda - żaden inny kolor nie prezentuje się tak cudownie na zdjęciu...
Usuńbardzo kusząca :):):)
OdpowiedzUsuńmusisz koniecznie spróbować ;)
Usuń