Pozornie pusta lodówka. Tak twierdził mąż. W zakamarkach czaiły się jednak dwa składniki, dzięki którym ten obiad był niezapomniany. Cudowna zupa jagodowa, wyglądająca jak aksamit, smakująca lasem... Inspiracja
Przy okazji przetestowałam ostatnio zakupiony makaron - w ramach włoskiego tygodnia w Lidlu. Jest świetny :)
Składniki:
Składniki:
- 200 g jagód + 30g do podania
- 3 łyżki cukru
- 500 ml wody
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- makaron wstążki
Sposób przygotowania:
Jagody zalej gorącą wodą i dodaj cukier. Gotuj 5 minut i zmiksuj. Mąkę rozmieszaj z 50 ml zimnej wody i wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i dodaj do stygnącej zupy. Odczekaj, aż makaron nabierze pięknego fioletowego koloru, a zupa będzie chłodna. Przed podaniem posyp ją jagodami.
MNIAMIII!!!!
OdpowiedzUsuńEXTRA!
WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Smak dziecinstwa i obiadów w przedszkolu :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpo prostu: smak wspomnień :)
UsuńZainspirował mnie ten przepis. Koniecznie muszę go wypróbować. Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńwygląda i smakuje :) xpierwszy raz zrobiłam w wersji zmiksowanej - i to był strzał w dziesiątkę :)
UsuńDla mnie to absolutnie najlepsza letnia zupa :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
dziękuję :)
Usuńhmm, brzmi i wygląda super, zupełnie bym nie wpadła na zupę jagodową
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj :) - nawet z mrożonych będzie pyszna :)
Usuń