Weekend to czas, kiedy najchętniej piekę ciasta. Też tak macie? Lato i owocowy sezon dodatkowo mnie motywują :)
Dzisiaj skusiły mnie swym smakiem i zapachem cudownie czerwone maliny. Dodatkowo siostra przypomniała mi o przepisie na ciasto drożdżowe, które można wymieszać dosłownie łyżką! i można nie ubrudzić się nawet jednego palca :) Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i banalnie łatwe. Koniecznie spróbujcie :)
Skąd czerpiecie pomysły na wypieki? Ja ostatnio odkryłam Moje Ciasto :)
Składniki:
Ciasto:
Dzisiaj skusiły mnie swym smakiem i zapachem cudownie czerwone maliny. Dodatkowo siostra przypomniała mi o przepisie na ciasto drożdżowe, które można wymieszać dosłownie łyżką! i można nie ubrudzić się nawet jednego palca :) Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i banalnie łatwe. Koniecznie spróbujcie :)
Skąd czerpiecie pomysły na wypieki? Ja ostatnio odkryłam Moje Ciasto :)
Składniki:
Ciasto:
- 330 g mąki
- 150 g cukru
- 150 ml mleka
- 200 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia
- 3 jajka
- 1 op. drożdży instant
- 300-400 g malin
Kruszonka:
- 1 szkl. mąki
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szkl. otrąb pszennych lub zmielonych płatków migdałowych
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 100 g kostki do pieczenia Kasia
Sposób przygotowania:
Na dno miski wsyp cukier. Następnie rozsyp na nim drożdże instant i polej roztrzepanymi jajkami. Zalej letnim mlekiem i roztopioną Kasią. Posyp mąką i przykryj. Odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce - zacznie "pracować". Po upływie tego czasu wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Przygotuj kruszonkę - z mąki, cukru, otrąb lub płatków, wanilii i Kasi zagnieć kruszonkę.
Tortownicę 23-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta, ułóż grubą warstwę malin i wylej resztę ciasta. Ciasto posyp kruszonką.
Tak, lato to idealny czas na pieczenie :) Pod ręką tyyle pysznych owoców, że aż szkoda tego nie wykorzystać. Ciacho wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)