Lubicie pierogi? Ja bardzo :) Wersji chińskiej nigdy wcześniej nie próbowałam. One nie tylko mają lekko inny kształt, ale też farsz tworzy się z innych składników... Metoda gotowania, a właściwie smażenia też odbiega od tej nam znanej... Przepis wygląda strasznie - to prawda. Długa lista składników... Warto jednak spróbować :)
Składniki:
Składniki:
- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 10 łyżek mąki pszennej
- 200 g mięsa mielonego
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 10 g namoczonych grzybów mun drobno posiekanych
- 10 g grzybów shitake drobno posiekanych
- pęczek kolendry posiekanej
- 1 łyżka sosu sojowego jensego House of Asia
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 1 łyżka bulionu drobiowego House of Asia
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: wymieszaj pałeczkami mąkę i wodę. Następnie ugniataj ciasto chwilę ręcznie, aż będzie gładkie i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Ciasto po "odstaniu" krótko wyrób, a następnie nadaj mu kształt długiego kijao średnicy ok. 3 cm. Pokrój go na małe kawałki - ok. 1,5 cm. Każdy kawałek rozwałkuj na okrągły cienki placuszek. Na środek każdego placuszka połóż porcję ciasta i zawiń w pierożek.
Rozgrzej patelnię. Wlej 2 łyżki oleju, po chwili 1/2 szkl. wody. Gdy zacznie wrzeć włóż pierożki i "smaż" około 15-20minut. Podawaj gorące.
- 8 łyżek sosu sojowego jasnego House of Asia
- 4 łyżeczki dodu sojowego ciemnego House of Asia
- 4 łyżki dressingu ryżowego House of Asia
- 4 łyżeczki oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 4 łyżeczki czukru
- 4 łyżeczki mielonego czosnku
Komentarze
Prześlij komentarz