Skąd czerpiecie przepisy? Ja chwytam każdą okazję, by wrócić do domu ze świetnym pomysłem, co ugotuję lub upiekę następnym razem. Nawet z wizyty u dentysty ;) Jak to robię? Siedząc w poczekalni przeglądam gazety i... robię telefonem komórkowym zdjęcie przepisu... Oczywiście nie pamiętam potem, co to za gazeta, ale przepisy zostają ze mną czasem na bardzo długo. Takim też jest ten - ciasteczka polecane dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia, na kleiku ryżowym :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 1 torebka kleiku ryżowego
- 20 dag masła
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura
- sól
Sposób przygotowania:
Kleik ryżowy wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Posiekaj z masłem, a następnie dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odrywając kawałki ciasta formuj kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem. W każdej kulce zrób dołek. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 200 st. i upiecz na jasnozłoto. Do każdego wgłębienia możesz włożyć drobinę konfitur.
Świetny przepis na prostą słodkość :)
OdpowiedzUsuńA proste jest najlepsze :)
UsuńJa też wszędzie szukam inspiracji - nie tylko przepisów, ale chociaż luźnych skojarzeń i pomysłów :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zaczęłam nawet robić zdjęcia menu w restauracji :)
Usuń