Pamiętacie konfiturę z czerwonej porzeczki? Obiecałam Wam pyszne ciasto - spieszę więc dotrzymać słowa. Ciasto jest drożdżowe - mimo mojego lęku przez tym rodzajem ciasta. Jest moim pierwszym podejściem do ciast typu "do odrywania". Podoba mi się ta idea :)
Składniki:
Przygotuj lukier z cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody. Polej nim ciasto i udekoruj czerownymi porzeczkami.
Składniki:
- 500g mąki
- 50g cukru
- 4 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 torebka suszonych drożdży
- sól
- 50 g + 2 łyżki masła
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 300 ml konfitury z czerwonej porzeczki
- 50g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
- 75g cukru pudru
- mąka do podsypania ciasta na stolnicy
- masło i mąka do formy
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z 50g cukru i cukrem waniliowym, drożdżami i pół łyżeczki soli. Mleko podgrzej, a masło stop. Do mąki wbij jajka, wlej ciepłe mleko i masło. Składniki wymieszaj mikserem, następnie ręcznie zagnieć. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Foremkę keksową posmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na duży kwadrat. Posmaruj ciasto konfiturą i pokrój na kwadraty o boku ok. 8 cm. Układaj po 5-6 kwadratów jeden na drugim. Następnie każdą porcję kwadratów układaj pionowo w formie - najlepiej postaw formę pionowo i układaj kwadraty "w wieżyczkę". Ciasto odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 175 st. Pozostałe 2 łyżki masła pokrój na akwałki i włóż pomiędzy plasterki ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut - po 20 minutach przykryj folią aluioniową, by się za mocno nie zrumieniło. Po upieczeniu - pozostaw do ostygnięcia.
Wygląda obłędnie. Na pewno rewelacyjnie smakuje. Chętnie spróbowałabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuj - naprawdę warto :)
UsuńIdea jest jak najbardziej słuszna. Cudnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a idea zaszczepiła się na dobre i krąży w mojej głowie :)
Usuń