Gdy upał doskwiera, apetyt nie dopisuje, poszukuję przepisów na dania, które nie tylko ochłodzą organizm, ale też rozbudzą chęć na coś pysznego :) Wielokrotnie widziałam przpeisy na zupę-chłodnik z melona. Postanowiłam spróbować. W lodówce chłodził się melon gaia, z włoskiego tygodnia w Lidlu została mi szynka parmeńska i grissini... Test wypadł pomyślnie :)
Inspiracją był przepis z Akademii Smaku Siemens.
Składniki:
Inspiracją był przepis z Akademii Smaku Siemens.
Składniki:
- 1 melon gaia
- sok z 1 cytryny
- spora szczypta mielonego imbiru
- 8 listków świeżej mięty
- różowa sól himalajska
- odrobina chilli
- szczypta pieprzu kolorowego mielonego
- szynka parmeńska
- grissini
Melona umyj, przekrój, usuń pestki i wydrąż za pomocą łyżki. Miąższ zmiksuj z sokiem z cytryny, imbirem, chilli, solą i pieprzem oraz listkami mięty. Do momentu podania - przechowuj w lodówce.
Podałam chłodnik w połówkach melona z paluszkami grissini owiniętymi szynką parmeńską.
Komentarze
Prześlij komentarz