Zdarza Wam się zmieniać recepturę ciasta tylko dlatego, że nie macie jakiegoś składnika? Jakiś czas temu prezentowałam Wam ciasto błyskawiczne z jagodami. Jego "tajnym" składnikiem był kefir... Ale gdy nadeszła ochota na ulubione ciasto, a kefiru brak... uśmiechnęła się do mnie z lodówki maślanka :) Spróbowałam. Efekt jest równie pyszny :) Morał? Kefir czy maślanka możemy piec :)
P.S. Jeśli nie macie płatków migdałowych możecie upiec bez nich. Oto efekt :)
Dzisiejsza wersja jest przepełniona malinami...
Składniki:
Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaj płynne składniki - maślankę, olej i jajka. Wymieszaj łyżką. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie maliny. Owoce posyp płatkami migdałowymi.
Przygotuj kruszonkę - z masła, 4 łyżek cukru, 1/2 szkl. mąki i otrębów zagnieć tak, by składniki połączyły się i zaczęły "kruszyć". Wysyp na owoce.
Piecz 40-45 minut w 180 st.
Ciasto na maślance jest pyszne, i plus-robi się błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńcałkowicie się zgadzam :)
UsuńŚwietny post! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Ciasto cudowne. Robiłam bez otrembów, bo nie miałam, ale migdały się sprażyły jakby w piecu i poprostu jest cudowne.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :) zachęcam do wypróbowywania innych przepisów :)
Usuń