Warzywa w słodyczach? Niedowiarkom czas udowodnić, że można :) Wybór padł na cukinię w cieście korzennym... Brzmi niekonwencjonalnie? O to właśnie chodzi :) Przełamywanie stereotypów to to, co lubię :)
Składniki:
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szkl. startej cukini (ze skórką)
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 1,5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Utrzyj jajka z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj olej i dokładnie zmiksuj. Powoli dodawaj mąkę, proszek, sodę, przyprawy i cukinię. Cały czas miksuj. Dorzuć skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz ok. 1 godz. w 170 st. - do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz