Wiele lat temu jedna z firm produkujących dżemy wypuściła miks powideł i nutelli, pamiętacie? Chyba pod szyldem "czekośliwki"... Nie pamiętam dokładnie. Zresztą, nie produkują jej też od lat.
Ale od czego jest kobieca pomysłowość? Wystarczy... czytajcie, gotujcie i cieszcie się uśmiechami dzieciaków :)
Składniki:
Ale od czego jest kobieca pomysłowość? Wystarczy... czytajcie, gotujcie i cieszcie się uśmiechami dzieciaków :)
Składniki:
- 3 kg wydrylowanych śliwek węgierek
- 1/2 kg cukru
- 3 łyżki octu
- 4 łyżki gorzkiego kakao
Sposób przygotowania:
Na dno dużego garnka wlej ocet. Wrzuć umyte i wydrylowane śliwki i zasyp cukrem. Odstaw je na noc. Rano postaw na gazie i bez przykrycia doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 godzin - czas gotowania zależny jest od ilości wody w owocach; raz gotowałam blisko 9 godzin!
Pamiętaj tylko, by nie mieszać!
Do gotowych powideł dodaj kakao i szybko, acz dokładnie wymieszaj.
Do gotowych powideł dodaj kakao i szybko, acz dokładnie wymieszaj.
Gotową nutellę ze śliwek - gdy w garnku będzie mniej niż połowa pierwotnej zawartości :) - przełóż do przygotowanych wcześniej słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz