Przed każdym spotkaniem rodzinnym czy towarzyskim zaczynam poszukiwać pomysłów na sałatki... Chciałabym zaserwować "coś" innego, "coś", czego jeszcze nie było :) Tym razem poszłam w ślady Ewy Wachowicz i przygotowałam sałatkę, która urzeka szybkością przygotowania. Skład jest bardzo bogaty, ale są to "półprodukty". Idealna do wędliny, perfekcyjna jako zagryzka ;)
Składniki:
Składniki:
- 200 g sera feta
- 200 g sera mozzarella
- 1 szkl. czarnych oliwek
- 1 szkl. zielonych oliwek
- 1 szkl. pieczarek marynowanych
- 5 ogórków konserwowych
- 7 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 szkl. czosnku konserwowego z ziołami
- 100 g płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oliwy z oliwek
- pieprz
Do miski wrzuć pokrojone na pół oliwki, osączony czosnek, pokrojone na cztery części pieczarki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, w paseczki pomidory suszone i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Pokrój sery w kostkę. Wszystko wymieszaj. Z oliwy, octu, musztardy, miodu oraz soli i pieprzu przygotuj sos vinegrait - najlepiej wymieszaj potrząsając zakręconym słoiczkiem. Polej sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz