Makaron mie i grzyby shiitake to produkty kuchni chińskiej. Składniki sosu też mają rodowód azjatycki. Niespodzianką są dodatki wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej. Myślę, że to właśnie zapewnia tej sałatce sukces... Inspiracja
Składniki:
Składniki:
- 200 g makaronu mie
- 1 łyżka + 2 łyżki oleju z prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżka oleju do woka (np. arachidowy, kukurydziany...)
- 1 ząbek czosnku
- 8 suszonych grzybów shiitake
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 70 g czarnych oliwek
- 2 łyżki dressingu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- posiekane listki mięty
Grzyby shiitake wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej je wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Po upływie tego czasu osącz i pokrój w paski.
Na patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć pokrojone grzyby. Smaż, aż grzyby będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
Makaron mie zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź i dodaj łyżkę oleju z sezamu. Wymieszaj, by makaron sie nie kleił. Ostudź.
Pomidory osącz z zalewy i pokrój w paski. Oliwki pokrój w paseczki.
Wymieszaj makaron, grzyby, pomidory i oliwki. Dodaj przygotowany z 2 łyżek oleju z sezamu, sosu sojowego, dressingu ryżowego sos i posiekaną miętę. Wymieszaj.
Wstaw do lodówki do wychłodzenia.
Możesz posypać ziarnami czarnego sezamu.
mmm... wygląda tak pysznie!
OdpowiedzUsuńA nawet lepiej smakuje :) idealna na wykorzystanie przypraw azjatyckich, które często kupujemy i nie wiemy, do czego moglibyśmy użyć ;)
Usuń