Podczas wizyty u kuzyna i jego żony miałam okazję spróbować sałatki z rukoli z sosem vinegrette na bazie oleju rydzowego, który wpisany jest na listę produktów tradycyjnych województwa wielkopolskiego. Na ironię - jego smak poznałam w Warszawie :)
Olej z lnianki ma charakterystyczny cebulowo-gorczycowy smak. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i z grupy B, mikro- i makroelementy, lecytynę oraz witaminę E. Podobno obniża poziom złego cholesterolu...
Sos vinegrette na bazie oleju z lnianki jest cudny... Spróbujcie :)
Składniki:
Olej z lnianki ma charakterystyczny cebulowo-gorczycowy smak. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i z grupy B, mikro- i makroelementy, lecytynę oraz witaminę E. Podobno obniża poziom złego cholesterolu...
Sos vinegrette na bazie oleju z lnianki jest cudny... Spróbujcie :)
Składniki:
- sałata lodowa lub rukola
- 1/2 szkl. oleju z lnianki
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- garść prażonych płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Olej, ocet, musztardę oraz przyprawy wymieszaj w zakręconym słoiczku. Powstałym sosem polej sałatę lub rukolę. Posyp płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz