Dość łatwy do przygotowania. Idealny na ciepły dzień. Może być konkurencją dla lodów. Optymalnie słodki. Połączenie malin i bezy znane jest choćby z bałaganu z Eaton, więc nie mogło zawieść naszego podniebienia :)
Ukoronował 14 urodziny moich siostrzeńców. Byli zachwyceni :)
Przepis zaczerpnięty ze słodkiego dodatku do Twojego Stylu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ukoronował 14 urodziny moich siostrzeńców. Byli zachwyceni :)
Przepis zaczerpnięty ze słodkiego dodatku do Twojego Stylu.
Składniki:
- 250g malin
- trochę oleju
- 70 g orzechów włoskich lub migdałów
- 100 g białej bezy
- 125 g białej czekolady
- 10g oleju kokosowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka + 75 g cukru
- 600 g sera śmietankowego
- 200ml śmietany kremówki
- maliny i bezy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Spód tortownicy 20-22cm posmaruj olejem. Migdały lub orzechy (najlepiej bez skórki) upraż na suchej patelni, przestudź i posiekaj. Bezy pokrusz. Białą czekoladę rozpuść razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej, lekko przestudź i wymieszaj z orzechami i bezą. Masę wyłóż na spód tortownicy i wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut.
Żelatynę wymieszaj z niewileką ilością zimnej wody i ostaw, by spęczniała.
Maliny zmiksuj z łyżka cukru i przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Ser wymieszaj z 75g cukru. Do 1/3 masy serowej dodaj mus malinowy i wymieszaj. Połowę żelatyny rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudź i połącz z masą malinową. Wstaw na 15 minut do lodówki. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj z pozostałą masą serową. Wstaw do lodówki na 15 minut.
Śmietanę ubij na sztywno, podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj delikatnie z masą serową, drugą z masą malinową. Masy wykładaj warstwami na spód bezowy. Obie masy lekko przemieszaj wykałaczką, by powstał marmurkowy wzorek. Wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
Zdejmij obręcz z tortownicy i udekoruj malinami i bezami.
Wygląda cudowni, tak letnio i leciutko :)
OdpowiedzUsuńa jak smakuje... :)
Usuń