Sezon na dynię trwa :) Judyta przypomniała mi, że dynia ma jeszcze jedno, poza kulinarnym, zastosowanie. Przecież w "Kopciuszku" dynia zmienia się w karocę! Nasza dynia skończyła swój żywot w zupie z egzotycznym posmakiem, a "Kopciuszek "ukołysał Judytę do snu :)
Składniki:
Składniki:
- 500 g dyni
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/3 szkl. świeżego soku z pomarąńczy
- 150 ml mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. W garnku rogrzej olej, dodaj imbir i podsmaż przez kilkanaście sekund. Dodaj dynię, chilli i szczyptę soli. Smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sok pomarańczowy i tyle wody, by przykryć dynię. Gotuj do miękkości - u mnie trwało to ok. 40 minut. Musisz sprawdzać miękkość dyni widelcem, gdyż czas zależy od gatunku dyni.
Mleko kokosowe wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. Całość przelej do gotującej się dyni i delikatnie połącz. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następ
nie zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.
nie zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz