Zastanawiam się, ile ten przepis ma lat... Szacuję, że około dwudziestu... Kartka w zeszycie już zżółkła, została też naznaczona wieloma plamami... Przepis jest jednak niepoprawialny :) Zawsze smakuje doskonale. Raz możecie go przygotować w wersji saute, innym razem z gruszkami, a kolejnym... może z wiśniami? Tak, jak lubicie :)
Składniki:
- 1 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szkl. wody
- 1 cukier waniliowy
- 2 szkl. cukru
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 8 jaj
- 2 1/2 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku
Sposób przygotowania:
Tłuszcz, wodę, cukier waniliowy, cukier i kakao zagotuj. Następnie odlej 1/2 szkl. i poczekaj, aż całość ostygnie.
Do wystudzonej większości dodaj kolejno: jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz i lubisz, możesz dodać tak jak ja - obrane i pokrojone gruszki.
Piecz do suchego patyczka - około 50-60 minut w 180 st. Po wystudzneiu ciasta rozpuść pozostałą 1/2 szkl. polewy i polej nią ciasto.
A zawsze będzie pyszny :)
OdpowiedzUsuńSą przepisy nieśmiertelne i niezawodne. To jeden z nich :)
UsuńTaki właśnie jest :) gorąco polecam wypróbowanie przepisu :)
OdpowiedzUsuń