Gdy za oknem szaro, buro i zimno, warto przygotować rozgrzewający obiad. Lekko pikantny. Aromatyczny. Już podczas przygotowywania wszystkim cieknie ślinka.
Wykorzystanie i dyni i ziemniaków powoduje, że wystarczy tylko dodać kawałek mięsa i już: obiad dla niewegetarian gotowy.
Inspiracja
Składniki:
Wykorzystanie i dyni i ziemniaków powoduje, że wystarczy tylko dodać kawałek mięsa i już: obiad dla niewegetarian gotowy.
Inspiracja
Składniki:
- 3 cebule
- 750 g dyni
- 500 g ziemniaków
- 1 niewielki seler korzeniowy
- 800 ml pomidorów z puszki lub koncentratu passata
- 5 cm kawałek imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka curry
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj obrany i posiekany imbir oraz przyprawy. Po kilku minutach do garnka włóż obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa, rozgnieciony czosnek, pomidory i duszę na średnim ogniu około 25-30 minut.
Możesz podać z ryżem, kaszą, z mięsem... Tak, jak lubisz :)
Komentarze
Prześlij komentarz