Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy :) Też uważacie, że przepisy sprzed lat są niezastąpione?
Śledzie w tej wersji otoczone są przepysznymi dodatkami. Przygotowanie dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a ich smakiem możemy się cieszyć przez wiele dni, kiedy to spokojnie będą czekać w lodówce na naszą śledziową chrapkę :)
Składniki:
Śledzie w tej wersji otoczone są przepysznymi dodatkami. Przygotowanie dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a ich smakiem możemy się cieszyć przez wiele dni, kiedy to spokojnie będą czekać w lodówce na naszą śledziową chrapkę :)
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 4 ogórki konserwowe
- mały słoiczek pieczarek konserwowych
- 1 cebula
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz
- papryka ostra
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Śledzie wymocz przez minimum 3-4 godziny. Następnie osącz i pokrój w paski/ Ogórki i pieczarki osącz i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i posiekaj.
Ketchup, musztardę, olej, ocet i przyprawy wymieszaj. Połącz śledzie z sosem i odstaw na minimum kilka godzin.
Śledzie w słoiku mogą stać nawet 2-3 tygodnie.
Komentarze
Prześlij komentarz