Ten przepis nie jest oryginalną recepturą na tort szwarcwaldzki. Powstał z połączenia kilku przepisów i produktów akurat przeze mnie posiadanych. Może być jednak powielany - mówię to z pełną odpowiedzialnością :) Był pyszny - nie za słodki. Idealnie wiśniowy...
Składniki:
- okrągły biszkopt - u mnie biały, ale może być również kakaowy
- 75 + 150ml soku z wiśni
- 75 + 50 ml likieru wiśniowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 700 g wiśni osączonych z kompotu
- 750 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- wiórki czekoladowe do dekoracji
- wiśnie kandyzowane do dekoracji
Sposób przygotowania:
Biszkopt przetnij na trzy blaty.
75 ml soku z wiśni i 75 ml likieru wiśniowego wymieszaj - otrzymasz poncz do nasączenia blatów.
150 ml soku z wiśni wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, wanilią i 50 ml likieru i podgrzej. Mieszaj do zgęstnienia - powstanie kisiel. Na koniec dodaj wiśnie, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta, nasącz syropem. Wyłóż na niego połowę masy wisniowej i 1/4 śmietany. Przykryj kolejnym blatem i czynność powtórz. Przykryj ostatnim blatem ciasta i nasącz go. Tort udekoruj z boku i z wierzchu śmietaną, przyozdób wiórkami i wiśniami kandyzowanymi.
Pysznie wyglądające warstwy! Kusisz, oj kusisz :)
OdpowiedzUsuńtaka moja misja - wodzić na pokuszenie :)
Usuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńJejku Twoja misja sprawiła, że nie mogę odejść od komputera a czeka mnie dziś jeszcze ttyyyyyle pracy! Ale z pewnością będę chciała "spróbować" zrobić ten sam torcik co Ty :) Dlaczego cudzysłów? Bo w kuchni, jeśli chodzi o pieczenie, to jestem całkowicie lewa! Uwielbiam oglądać piękne ciasta i torty, moje ulubione są na http://rogwojskiego.pl/ ale jeśli chodzi o ich realizację to lepiej abym się za to nie brała!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wpadł Ci w oko 😄 Próbuj, naprawdę warto i nie martw się,jeśli będzie odbiegał od ideału. Smakować na pewno będzie Cudownie 😄
UsuńSpróbuję i dam znać! :) Pozdrawiam! :)
Usuń