Ciasto szklankowe - znacie to pojęcie? Cały zamysł tego ciasta polega na tym, że wszystkie składniki mierzy się w szklankach. Ciasto jest szybkie, brudzi mało naczyń, a efekt zachwyca wszystkich :) Wersję szarlotkową widziałam już w wielu wykonaniach, z wersją dyniową spotkałam się po raz pierwszy TU i od razu postanowiłam spróbować :)
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1/2 szkl. oleju
- 1,5 kg startej surowej soczystej dyni
- cynamon
Sposób przygotowania:
Suche składniki: mąkę, kaszę, cukier i sól zmieszaj. Połowę wsyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wyłóż warstwę startej dyni i oprósz ją cynamonem.Drugą połowę sypkiej mieszanki wymieszaj z olejem i wyłóż na warstwę dyni. Piecz w 180 st. przez 40 minut.
Z chęcią bym się taką poczęstowała ;)
OdpowiedzUsuńjej przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a jedzenie sprawia mnóstwo przyjemności :)
UsuńMniam, dyniowa musi być obłędnie pyszna :)
OdpowiedzUsuńprzetestuj - warto :)
Usuń