Warsztaty "Ale Meksyk!", o których już Wam wspominałam, przeniosły mnie w świat aromatów, których niektórzy z nas się boją. W proponowanej dziś przeze mnie zupie o meksykańskim rodowodzie znajdziecie kwintesencję Meksyku...
Składniki:
Składniki:
- 2 łyż. oleju
- 1 cebula drobno posiekana
- 4 ząbki posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2/3 łyżeczki mielonej łagodnej papryczki chilli
- 1 marchewka pokrojona w plastry
- 1 ziemniak pokrojony w kostkę
- 350g pomidorów z puszki
- 1 łoda cukinia pokrojona w kostkę
- 1/4 pokrojonej młodej kapusty
- 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 puszka kukurydzy - np. Bonduelle
- 10 strąków fasoli szparagowej
- kolendra
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż chwilę, aż zmiękną. Następnie wsyp kminek i chilli, dodaj marchew, ziemniaka, cukinię i kapustę. Gotuj około 2 minut mieszając. Wlej wywar i gotuj do miękkości. Wsyp kukurydzę i fasolkę. Podgotuj jeszcze kilka minut, aż fasola i kukurydza zmiękną. Dodaj pomidory i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z kolendrą i chipsami z tortilli (nachos).
Komentarze
Prześlij komentarz