Kremowa pasta z bakłażana to idealne smarowidło do kanapek czy dip do innych chrupiących warzyw. Dzięki dodatkowi oleju z prażonego sezamu pachnie egzotycznie i doskonale smakuje.
Składniki:
- 500 g bakłażana
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Całe bakłażany owiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piecz około 20-30 minut. Po wyjęciu usuń folię i wybierz miąższ łyżką. Pozostaw do ostygnięcia.
Bakłażana, czosnek, oliwy i przyprawy zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Schłódź w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz