Dynia to piękne warzywo. Idealne do gotowania, grillowania, pieczenia, duszenia, smażenia... Można je jeść z kaszą, z ryżem, z ziemniakami, makaronem... Jest pożywna i zdrowa - zawiera witaminy z grupy B, PP, E i C oraz błonnik, karoten, żelazo, fosfor, magnez, selen, miedź, mangan, cynk... Jak jej nie jeść?
Dziś w menu kotleciki z dyni - przepyszne! Wegetarianie zjedzą z przyjemnością, a mięsożercy? Jeśli spróbują, polubią :)
Składniki:
Dziś w menu kotleciki z dyni - przepyszne! Wegetarianie zjedzą z przyjemnością, a mięsożercy? Jeśli spróbują, polubią :)
Składniki:
- 700 g oczyszcoznej dyni
- 3 łyżki ziaren słoneczniku
- 1 duża łyżka posiekanego koperku
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- curry
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Dynię zetrzyj na tarce i wymieszaj z pestkami, koperkiem, jajkami, mąką. Dopraw przyprawami. Uformuj kotleciki i obtaczaj je w tartej bułce. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju - ostrożnie obróć je podczas smażenia na drugą stronę.
Komentarze
Prześlij komentarz