Okres późnojesienny to czas, kiedy dynie są wszędzie :) A że od kilku lat pałam do nich miłością odwzajemnioną, to zapach przetwarzanej dynii wypełnia moją kuchnię bardzo czesto... Paszteciki z dynii mają swój "rodowód" w Harrym Potterze, znacie? :)
Składniki:
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 150ml ciepłego mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500g obranej dyni
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
Przygotuj farsz: dynię pokrój w kostkę i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Cebulkę posiekaj i zeszklij na patelni. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dynię zmiksuj, dodaj warzywa, 1 jajko i przyprawy. Wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej ciepłym mlekiem. Odczekaj ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, 1 jajko, masło i spienione drożdże. Wyrób na gładkie elastyczne ciasto, które odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu rozwałkuj je na długi i wąski placek. Wzdłuż placka wyłóż farsz, zawiń i potnij na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 15-20 minut w 180 st.
Komentarze
Prześlij komentarz