Churros to tradycyjny wypiek hiszpański w kształcenie długiego prętu o przekroju gwiazdy. Wytwarzany jest z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Można je podać na śniadanie lub jako słodką przekąskę. Niektórzy lubią je w cukrze pudrze, inni moczone w gorącej czekoladzie...
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę, dodaj skórkę z limonki i zagotuj. Dodaj masło, sól, mąkę oraz cynamon i wnailię. Zdejmij z ognia i utrzyj na gładką masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka i ucieraj. Rozgrzej olej do temp. ok. 170 st. W rękaw cukierniczy nałóż masę i wyciskaj długie ciastka. Włóż je do nagrzanego oleju, usmaż na złoto, wyjmij i posyp cukrem pudrem...
- 225 ml wody
- skórka z limonki
- 6 łyżek masła
- 1/8 łyżeczki soli
- 125 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 3 jajka
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę, dodaj skórkę z limonki i zagotuj. Dodaj masło, sól, mąkę oraz cynamon i wnailię. Zdejmij z ognia i utrzyj na gładką masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka i ucieraj. Rozgrzej olej do temp. ok. 170 st. W rękaw cukierniczy nałóż masę i wyciskaj długie ciastka. Włóż je do nagrzanego oleju, usmaż na złoto, wyjmij i posyp cukrem pudrem...
Ciekawa jestem jak smakują. :-)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! :-)
Z wierzchu chrupiące, wewnątrz miękkie... nie za słodkie... warto spróbować ;)
Usuń